2324_41- Ontwerpend onderzoek naar de mogelijke uitwerking van een “urban resource center” in het makersdistrict in Brugge.

Stad Brugge heeft ambitieuze plannen met het Kaaidistrict, een voor de Bruggelingen op vandaag weinig aantrekkelijk uitziend stadsdeel langs de Ring in het noorden van de stad, op het scharnierpunt tussen havenactiviteiten en stadsweefsel.

Stad Brugge wil deze plek transformeren tot een bruisend, duurzaam en kwaliteitsvol stadsdeel waar wonen, werken en ontspannen hand in hand gaan. In april 2022 keurde het stadsbestuur de ambitieuze toekomstvisie voor het Kaaidistrict goed: brugge.be/kaaidistrict/conceptstudie.

Deze visie voorziet plaats voor makers in het zogenaamde “makersdistrict”, op de percelen langs weerszijden van de Sluis, tussen de Krakeleweg en de Havenstraat.

Wie zijn nu die makers? Wat hebben ze nodig? En hoe kan dit makersdistrict hier het best worden georganiseerd? Dat zijn de vragen waar BUUR part of Sweco zich over buigt samen met de Brugse stadsdiensten en diverse actoren in de studie “ruimte voor makers in het makersdistrict in Brugge”.

Deze studie onderzoekt o.a. het potentieel om een “urban resource center” te ontwikkelen: een plek waar meerdere materialenstromen (meubelen, kleding, huisraad, elektro, fietsen, bouwmaterialen, resthout, …) worden afgezet en ingezameld, gestockeerd en gesorteerd, hersteld, gerenoveerd, geherfabriceerd en gerecycleerd, en opnieuw verkocht. Een kringwinkel 2.0 dus. Een circulaire hub of “recycling mall” (naar het voorbeeld van de Nederlandse circulaire ambachtscentra, ReTuna in Zweden of Rotor in Brussel) met ook een (bouw)materialenbank, repair-ateliers, een maakleerplek, cafeetje, aantrekkelijke publieke ruimte, …

Hoe kan dit urban resource center er in het makersdistrict potentieel uitzien? Welke volumes zijn nodig voor een sorteringscentrum, opslagloods, repair-ateliers, remanucturing-hal, materialenbank, tweedehandswinkel, …? Hoe zit dit functioneel in elkaar? Welke infrastructuur is nodig om de logistieke stromen te begeleiden? Hoe geef je de werkruimtes aangenaam vorm? Welke ruimtes en infrastructuur kunnen worden gedeeld? Hoe maak je de verkoopruimtes aantrekkelijk? Hoe creëer je levendige en inclusieve publieke ruimtes? En wat zijn de relaties met de andere functies en bewoners van het makersdistrict (wonen, voorzieningen, horeca, handel, …) Dat zijn de vragen die we al testend a.d.h.v. ontwerpend onderzoek proberen te beantwoorden in jouw bachelorproef.

Dat doen we door Brugse actoren in de circulaire en sociale economie (bv. Kringwinkel t’Rad, Oxfam, IVBO, Footstep, Sobo, …) te bevragen, hun noden en vestigingsvoorwaarden te analyseren en die al visualiserend uit te testen binnen de context en randvoorwaarden van de site.

meer info: oscar.vercleyen@swecobelgium.be